AMNES(T)IE

Chokri Ben Chikha/Tom Dupont/Bert Gabriëls/Dahlia Pessemiers-Benamar/Marijke Pinoy/Action Zoo Humain

 
 

Wat doen we met mensen die extreme keuzes maken waarmee ze zichzelf buiten de samenleving plaatsen? Wat doen we met mensen die worden gezien als een gevaar voor de samenleving? Wat als zulke mensen spijt krijgen en willen terugkeren? Geven we hen een tweede kans of duwen we hen in een vergeetput? Na jaren de podiumplanken te hebben versleten, duikt theatergezelschap Action Zoo Humain nu in het televisielandschap met een nooit eerder geziene talkshowformat: Samen door één deur. Amnes(t)ie snijdt zowel ons collectief verleden als de huidige precaire socio-politieke realiteit aan: wat kunnen we vandaag leren uit een periode in de geschiedenis waarin de ‘integratie’ en ‘genezing’ van fanatici een hot topic was? 

Vergeet de prietpraat, het conflict, de geveinsde interesse. Samen door één deur lapt de tien geboden van het tv-format aan zijn laars en trekt de kaart van de radicale verzoening, met als gastheer: Bert Gabriëls! De gasten van de avond: een dochter van een Vlaamse collaborateur en een moeder van een Syriëstrijder. 

 

De voorstelling werd geselecteerd voor het TheaterFestival 2018 (5-6 september, Antwerpen). Verder is Amnes(t)ie zien op Theater aan Zee (TAZ) 2018 (30-31 juli, Oostende) en op het Nederlands Theater Festival (15 september, Amsterdam).